Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея
Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея

11
0

След като се закле, целуна кръста и ръката на патриарх Неофит, избраният за президент Румен Радев се обърна за първи път към Народното събрание. Радев предупреди, че няма да превишава конституционните си правомощия, но няма и да позволи да му бъдат изземвани.

По време на официалната реч в пленарната зала депутатите от дясно на няколко пъти се смееха или отговаряха от място на избрания за президент. На третата такава ситуация Радев им отвърна, че имат още една седмица в парламента.

„От прекалена употреба думите се обезценяват. Моето кредо е „Малко думи, но резултатни действия“, каза Радев. Това провокира депутати да подхвърлят реплики от място. „Имате още една седмица“, отвърна избраният за президент. Депутати напуснаха пленарната зала. Въпреки това новият президент продължи обръщението си от парламентарната трибуна.

„Имате още една седмица“ – репликата, която разпали духовете

„Убеден съм, че няма да решим проблемите с бодряшка декламация, а с точни диагнози и конкретни мерки. У нас все още има политици, които водят битки с миналото – близкото и далечното. Тези битки раждат фалшиви герои. Бизнесът с миналото е част от безпътицата. Фатализмът е друга наша слабост. Но нека не забравяме, че България е оцеляла 13 века на исторически и географски кръстопът. Какво по-убедително доказателство, че апатията не е наш вроден порок. Тя е слабост, с която ще се преборим. Вярвам, че да си българин не е участ. Да си българин е чест“, каза Радев.

Той засегна темата за външната политика на страната. Радев подчерта, че членството в Еврпоейския съюз и НАТО не трябва да бъде поставяно под въпрос.

„Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове. Свикнахме да таксуваме като популизъм всяка остра критика към европейските институции и политики, но от това броят на недоволните само нараства. Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване. Студената война е печален опит от миналото. В този контекст смятам, че ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме“, каза избраният за президент.

11

Коментари

коментари

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.